Herinneringen aan Frits Bode

Jacob de Haan vertelt over zijn herinneringen aan Frits Bode

Het was eind tachtiger jaren toen ik voor het eerst in contact kwam met Frits Bode. Hij wilde met mij praten over de productie van een bijzondere LP door het Emmeloords Christelijk Mannenkoor. Ik zou de composities en arrangementen maken hiervoor. Aangezien ik tot die tijd voornamelijk bezig was in de blaasmuziek, als componist en dirigent, leek mij dit een mooie gelegenheid om het eens over een andere boeg te gooien. We kwamen overeen dat ik een soort orkestband zou maken van de begeleiding, met gebruikmaking van synthesizers, drumcomputer en vleugel. Verder zou ik de muziek voor het mannenkoor bewerken van een aantal bestaande nummers en tevens heb ik nieuwe composities gecomponeerd hiervoor. Ik kende Frits Bode al van de TV en als dirigent van diverse koren en brassbands en ik vond het een eer dat hij mij benaderde hiervoor.
 
De opnamen vonden plaats in Eurosound Studio’s in Herveld. Toen ik de  begeleidingsopnames daar maakte was Frits ook vaak daarbij aanwezig. Ik heb hem toen leren kennen als iemand die met enthousiasme en heel zijn hart erbij betrokken was. Hij inspireerde mij enorm om hier iets bijzonders van te maken en dat is het wat mij betreft ook geworden. Met de opnames van het mannenkoor als kers op de taart, werd dit album ‘Percival’ een prachtig geheel. Sinds kort staat het album ook op Spotify, zodat het door velen beluisterd kan worden. 
 
Na dit album werd ik gevraagd een soortgelijk album te maken, maar dan met kerstmuziek. Ook hiervoor heb ik een begeleidingsband gemaakt in de studio op de speciale kerstarrangementen die ik gemaakt had voor het koor.  De kerkorgelpartijen konden live met het mannenkoor uitgevoerd worden met de band. De opnames van het koor vonden plaats in de Grote Kerk van Hasselt, in hetzelfde weekend dat het Nederlands elftal Europees kampioen werd. Ook dit album ‘Het Licht Schijnt Overal’ werd artistiek gezien een groot succes. Het Emmeloords Christelijk Mannenkoor met organist Peter Bos waren samen met dirigent Frits zeer op dreef tijdens deze opname. 
 
Nog geen 2 jaar na die opname vernam ik het trieste bericht van het plotselinge overlijden van Frits. Nog steeds ben ik hem dankbaar voor onze samenwerking. Ik was in die tijd een nog jonge musicus, ambitieus om van mijn componeercarrière iets bijzonders te maken. Dit project kwam op het goede moment op mijn weg en gelukkig blijven de opnames dankzij Spotify voor altijd getuige van dit onvergetelijke project. 
 
Jacob de Haan
Chr. Mannenkoor EmmeloordStay with me till the morning
{{svg_share_icon}}