Herinneringen aan Frits Bode

Rende Brouwer van de Gebroeders Brouwer vertelt over zijn herinneringen aan
Frits Bode

Dit jaar (2021) is het 50 jaar geleden dat ik Frits Bode voor het eerst ontmoette, we hadden afgesproken bij een restaurant in Kampen (westzijde IJssel) Klaas Jan Mulder zou er ook zijn in verband met een bespreking voor het maken van een cd, Gebroeders Brouwer en Klaas Jan Mulder voor het Label Te Deum waar Frits voor produceerde.

Frits Bode kwam direct aangenaam bij mij over, frank en vrij of hij mij al jaren kende. Hij moest even bellen omdat Mulder er nog niet was, enigszins boos kwam hij terug omdat Mulder aan de oostzijde van de IJssel in een restaurant zat, in half Urks dialect werd Mulder uitgelegd dat hij in het vervolg beter moest op letten. Die morgen werd besloten dat we een LP zouden opnemen in Bolsward.

Toen de Lp klaar was waren wij inmiddels bekende Nederlanders geworden en dat hielp natuurlijk nogal bij de verkoop van de Lp. Tot aan het einde van zijn leven hebben wij heel plezierig samen gewerkt. Frits Bode had de eigenschap om een muzikaal samenzijn (concert/repetitie) leuk en ontspannen te laten verlopen, hij was ook een fan van blaasmuziek. Hij was zeer content met onze opname en blies dat hoog van de toren, regelde diverse tv opnames wat de opname bij de verkoop in den lande ten goede kwam.

Frits Bode is een heel belangrijke man geweest voor het promoten van de religieuze klassieke koormuziek van met name Urk. Frits Bode was ook een laconieke man, Klaas Jan Mulder speelde bijna alles zonder muziek en dan kwam het voor dat Mulder een intro afgaf voor gemengd koor terwijl Bode echt wel voor een mannenkoor stond, totaal geen probleem men begon gewoon weer opnieuw!

Ook kan ik mij nog herinneren een voorbespreking van een concert, Mulder heeft schijnbaar voor het eerst een half brilletje op, Bode legt uit; hier herhalen en ziet dat brilletje en zegt wat is dat vur un ding, een bril zegt Mulder, Bode un brille! das un halve brille zet of dat ding, dear kun je toch niet deur zien jonge das toch geen gezicht jonge, zet of dat ding!
Henk en ik lagen in een deuk van het lachen en door het enorme lachen van ons begonnen Bode en Mulder ook te lachen beter kun je het niet krijgen voor een concert.

Een ding is mij altijd bij gebleven van Urk, op de begrafenis van Frits Bode zaten al zijn koren en familie in de kerk ik heb daarna nooit meer zo’n gemeende samenzang gehoord als bij de begrafenis van Frits Bode.

Hierden, 30 juni 2021 Rende Brouwer